• Velkommen til oss!
Du kan betale med faktura og delbetaling hos Klarna. Vipps, Apple pay, Google pay og kort

Vedlikehold av smykker

SØLV:

Med tiden vil sølv miste glansen og bli utsatt for misfarging. Vi sier at sølvet oksiderer. Dette er en helt naturlig prosess, og det betyr at det ikke er noe galt med sølvet.

Vi hører ofte at sølv reagerer med luft, men sannheten er at dette ikke er helt sant. Ren luft eller oksygen fører ikke direkte til at metallet oksiderer (blir sort). Det er de ulike gassene vi finner i luften som forårsaker oksideringen. Kan vi derfor unngå at sølver oksiderer? Det korte svaret er nei, men det finnes flere tiltak du selv kan gjøre for å forminske/forsinke denne prosessen.

Vi anbefaler at du:
01
Oppbevarer smykkene i plastposer. Sølv er et relativt mykt metall, derfor anbefales det at sølvsmykker oppbevares hver for seg og i poser. Dette minsker risikoen for at smykkene oksiderer, blir ripete og utsettes for slitasje.

02 Pusser sølvsmykkene dine regelmessig med sølvrens for å fjerne eventuelt oksidering og smuss.

03 Ikke oppbevarer sølvsmykken dine på et fuktig sted (eks. badet), dette kan medføre til at smykkene anløper raskere og blir sorte.

04 Når sølvet anløper, går sølvfargen over til å bli gulaktig og deretter nesten sort. Da burde du bruke pussemidler.

Som nevnt tidligere er det ikke bare gassene i lufta og vannet som fører til at sølvet oksiderer, og mister glansen. Her er en oversikt over ulike kilder som kan føre til oksidering, dersom sølvet kommer i kontakt med noen av disse:
Hudkrem
Sminke
Saltvann
Hårspray
Parfyme
Håndsåpe
Klor
Noen typer medisiner
Ulike type matvarer som for eks. egg, kjøtt og noen typer grønnsaker
Svette
Avispapir
Gummistrikk



Oppbevaring av sølv:
For at du skal ha lengst mulig glede av sølvet ditt, anbefaler vi at du ALLTID oppbevarersmykkene i en lufttett/lukket plastpose. Prøv å unngå å få hårspray og parfyme på sølv. Ved koftesølv/bunadsølv hold gjerne ett håndkle over søljene når du bruker disse produktene.


Gull:

Her er noen huskeregler som det kan være lurt å tenke på: 

01 Ta av deg gullsmykkene om natten.
Smykker slites ekstra under natten og ved å ta de av unngår du unødvendig slitasje.

02 Ta hensyn til hvilke aktiviteter du skal gjøre.
Luke i hagen? Ta av deg for eks. ringer som sitter på hånden. Det kan sette seg mye smuss og skitt i ringer, spesielt hvis ringene er fattet med stener.

03 Vær flink å vask smykkene dine i ny og ne. Smuss som setter seg fast kan lage riper og merker i overflaten. Du får kjøpt smykkerens egnet for dine gullsmykker i alle våre Mestergull butikker. Du kan også lage din egen mikstur og vaske lett over. Dette kan gjøres med litt vann og Zalo, og en myk tannbørste eller q-tips. Tør godt etterpå.

04 Send inn gullsmykkene dine til ettersyn. Selv om gull er et et hardt materiale kan for eks. gullringer utsettes for mye slitasje på grunn av daglig bruk. Har du fått dype riper eller merker i metallet så må ringene ofte poleres. En smykkerens vil alltid kunne fjerne fett og smuss, men ved riper og merker må ringene poleres av fagfolk.


Gullforgylt:

Det betyr at det er sølv under et tynt lag med gull. Dessverre vil smykkene miste glans over tid, og gulfargen blir borte over tid.

Selv om smykkene vil slites over tid, er det ingen grunn til å gi opp smykkene du elsker.
For å ha glede av de forgylte smykkene dine finnes det noen enkle grep du kan gjøre for å ta best mulig vare på de, og bevare forgyllingen lengst mulig.
Dette er våre råd: 

01 Ta av deg smykkene når du skal bade/dusje. Ikke utsett smykkene for vann.

02 Ikke sov med smykkene. Smykker utsettes for ekstra slitasje om natten.

03 Ikke oppbevar smykkene på badet.
På badet oppstår det gjerne fuktighet, og dette bør unngås.

04 Dersom smykkene er blitt matte eller mørkere i fargen kan du benytte deg av en sølvrens eller pusseklut for å få smykkene blanke igjen. Pass på å ikke gni for hardt, så forgyllingen ikke blir borte og les pakningsvedlegget nøye.

05 Oppebevar gjerne smykkene i separate plastposer eller et smykkeskrin, så de ikke gnisser mot hverandre og skaper unødvendig slitasje på overflatene.

06 Unngå parfyme, hårspray og kremer direkte på smykkene. Gjør derfor sminke og hår-rutine før du tar på deg de forgylte smykkene.

07 Hvis fargen har blitt for slitt til at rådene ovenfor vil hjelpe, så kan en gullsmed hjelpe deg med å forgylle på nytt.


Diamanter:

Tar du godt vare på smykkene dine, kan du ha glede av dem i lang tid, ofte i flere generasjoner. Diamanter må renses regelmessig da de blir skitne og støvete av både kremer og såper, noe som vil reduserer glansen i stenen. Stenen kan pusses med tilpasset pussemiddel for diamanter, men du kan også skylle den i lunket vann og bruke en myk kost til å få bort smuss, for eksempel en myk tannbørste.

Gull og sølv er myke materialer, og det er spesielt fatningen på ringen som kan utsettes for en del slitasje. Det er derfor vanlig at klørne må forsterkes fra tid til annen på diamantsmykker som brukes ofte. Ta hensyn til dine aktiviteter, og unngå å bruke diamantsmykker i situasjoner de kan utsettes for støt. Ta de helst av når du trener, bader eller gjør hus- og hagearbeid. Støt kan slå skårer av diamanten, og små stener kan knuses og vil miste sin naturlige glans. Knuste diamanter lar seg ikke reparere, men de kan erstattes. Vær også forsiktig med å la smykker med diamanter slå inntil hverandre.


Generelle tips:

  • Vi anbefaler deg å ta av alle smykker om natten og ved sportslige aktiviteter. Dette er for å unngå unødig slitasje på gullet og stenen. 
  • Oppbevar smykkene hver for seg, slik at de ikke gnisser mot hverandre, og for å unngå riper og skader. Ved reising anbefaler vi reiseskrin, eller separate tøy/fløyelsposer. Ofte hjelper det å putte sølvsmykker i en tett pose for oppbevaring.
  • Rens smykkene dine regelmessig, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.
  • Dra innom din nærmeste gullsmed med jevne mellomrom for sjekk av klørne.